Львів не продається, львів'яни не здаються...


Львів не продається, львів’яни не здаються
 
      Львів, місто неабиякої вдачі та настрою. Сучасний Львів напевно єдиний західноукраїнський мегаполіс, де продають найбільшу кількість футболок з написом «дякую тобі боже, що я не москаль», в цих словах ховається уся багатоманітність специфічного українського гумору, який не є настільки поганим, якщо жарт не стає основою політичних преамбул на кшталт «Україна українцям». Хороше туристичне гасло вийшло б!!! Тоді давайте продовжимо список «Китай китайцям», « Вода рибам», « Ліси звірям»
     Проте абстрагуючись від політики, хочеться розглянути місто з культурно-мистецької точки зору. І тут нерідко доводиться констатувати, що Львів існує не в одному екземплярі, їх одразу декілька. Користуючись аналогіями перший Львів постає переді мною у стінах невеликої крамниці під назвою «Краєзнавець», що на Площі Ринок, тут продають сотні, а то й тисячі років української історії у формі найрізноманітніших виробів з текстилю. Верхня частина інтер’єру доповнена полотнами з зображеннями українських козаків та дівчат з поліхромними віночками на голові, які толерантно вказують потенційному покупцеві на специфіку товару закладу. Віддаляючись від старого Ренесансного Львова, ближче довул. Джихара Дудаєва, то напевно ще один український Тарас Шевченко можна зайти випити кави у «Клуб достойних львів’ян», наближаючись трусишся від вагань та незручностей, задаєш собі запитання «Чи достойний чи ні?», час проходить, відповідь починає баритися, і ти не переймаючись повертаєшся знову на Площу Ринок, щоб зайти у «Криївку» і збрехати вояку у вікні, що ти не москаль і не близький друг Рабіновича. Тим часом на тротуарах Проспекту Свободи вправні українські майстри вмощують, чи викладають сотні метрів тротуарної бруківки, ходити по ній не раджу хитається під ногами не на жарт, а пісок під нею  пісок втрамбували напевно лопатами, але то нічого, Львів – місто ремісників — «то прошу Пана знайдемо нових». Все одно ми найпрацьовитіша нація,  та  найгостинніша країна, а людям з префіксом «най» можна пробачити все.
     Пробачити і забути, а потім послухати від «дядька Івана, Петра, Василя» анекдот про «москалів» і знову пробачити, і знову забути —  вийде хороший приспів. Гумор дядька специфічний, не знаю зрозумі хто, ГА!?
              Околиця Львова, ранок, перехрестя, стоїть ДАЇшник на дорозі. Їде модна така машина, дай думає спиню. Спиняє.
— Добрий ранок!
— Добрий!
— Ваші документи будь-ласка.
— Будь ласка!
— Вийдіть з машини.
— З задоволенням! Виходить здоровенний вуйко в вишиванці, все при ньому, посміхається собі у вуса.
— Що гарний настрій?
— Гарний.
— Відкрийте багажник.
— Прошу…
Відкриває, а там труп в мішку, порубаний на дрібні шматки, кров м'ясо і все таке…
— Шо москаль?..
— Еге ж…
— Яке прикре самогубство...
 
                                                                  То прошу пана невинні жартівники.

15 коментарів

Ірина Голуб
я так собі думаю, шо львів’яни таки справді вдячні Богу, шо не москалі :))) Тож у них то все щиро, і від серця лине.
Але найбільше мене у цій статті зацікавило от що: оті два руденькі стрибунці після допису — то герої анекдоту, чи дядько Іван і дядько Петро, а чи просто собі пересічні львів’яни?.. ))
Остап Ножак
Вдячні Богу не тільки львів'яни, прошу пані.
Ірина Голуб
о, та-а-а-ак! :))) У мене вже є футболка, горнятко і магніт з цим сакральним написом :)) поки що інших товарів не бачила, побачу — куплю. Така от собі своєрідна колєкція :))
Остап Ножак
Якщо чесно, то мені цей слоган не дуже подобається, бо він шовіністичний. Але іншого виходу нема, протидія таки потребує більшої сили, ніж за звичних умов.
Більше подобаються речі з позитивними написами. Колись зайняв якесь там місце на Яцика та й дістав у презент теніску з написом «Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика». Носив її, поки не зносилася. Спочатку на прохід, а потім — коли покашлатилася — по хаті.
А вже якщо зайшла мова про колекції, то я колекціоную теніски з назвами міст або країн…
Ірина Голуб
А я — сувенірні гральні карти. У мене взагалі якась неприродня тяга до колекціонування… Як Плюшкін якийсь… Але то таке…
Так, трохи шовінізму там є, але ж не все варто сприймати аж так серйозно, бо врешті-решт дійдемо до того, що будемо «Чорний квадрат» Малєвіча «Афроквадратом» іменувати ))) Почуття гумору — велика сила. Її треба берегти і нарощувати. Так жити простіше.
Остап Ножак
Пару днів тому почув термін «афрополяки» — про негрів, котрі живуть на Польщі. Так що до того все йде…
Маріанна Антонюк
а я збираю ангелів… Правда, помірковано збираю, бо якщо візьмуся з ентузіазмом, то не лишиться в хаті місця для людей ;)
Остап Ножак
а ви складайте їх у хатку з сірникової коробочки — так більше поміститься і місце в хаті з'явиться! :)
Тодар Лахвіч
Слушна пропозиція, мені подобається)))
Дуже конструктивно!
І в побутово-психологічному і в архітектурному сенсі))
Ярослав Лучинський
угу)) мені більше подобається варіант «дякуйте, москалі, що я не Бог!»…
Остап Ножак
так, цей кращий!))
Станіслав Сілантьєв
дякую всім за коменти, щоправда стаття не присвячена українській сувенірній продукції...))
Остап Ножак
Ви бачите, який цей Львів продуктивний на теми??? Почали з поліекземплярності мегаполісу, а завершили колекціями ;)
Станіслав Сілантьєв
Львів)) незвичайне місто, усім пропоную почитати на ZAXID NET талановитого історика Василя Расевича))
Ірина Тригуб
а чому збрехати вояку на вході в Криївку?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте